De 4 belangrijkste onderdelen van een merk
- Mirjam van der Sar
- 1 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 31 mrt
Waarom vinden we Coolblue veel aardiger dan de Mediamarkt en waarom dragen de medewerkers bij de IKEA geen maatpak? ‘Dat is logisch’ zul je misschien denken. IKEA is een familiebedrijf met do-it-yourself-meubels. Dan is een meneer in maatpak die een passende wijn bij je hotdog aanbiedt een beetje vreemd. En de woordgrapjes en vrolijke bakfietsen van Coolblue brengen nou eenmaal een glimlach op je gezicht! Laat dat nou precies hun slogan zijn…
Merken als IKEA en Coolblue weten heel goed wie ze zijn, en zijn dan ook in alles wat ze doen zichzelf. Van copy tot werkkleding, van beeldmateriaal tot werkcultuur. Zou je zelf ook wel zo’n sterk merk willen neerzetten? En voelt dit voor jou soms ook als een onhaalbaar doel? Dat snap ik! Daarom deel ik graag onderstaand merkmodel met je. En leg ik je uit hoe je in 4 stappen een stevige basis kan maken voor jouw merk.

De opbouw van een merk
Dit merkmodel bestaat uit maar 4 onderdelen: eenvoudig maar essentieel. Als je alle 4 de onderdelen invult, dan geeft dat houvast en richting. Van het kiezen van de juiste huisstijlkleuren tot aan het organiseren van een evenement of het bedenken van een campagneconcept. Lees hieronder wat de 4 belangrijkste onderdelen zijn en hoe jij het kan gebruiken om je merk helder, en dus aantrekkelijk voor je doelgroep, neer te zetten.
1. Klantbelofte
Welk probleem los je op voor je doelgroep? De klantbelofte vertelt je klant wat jij hen biedt. IKEA belooft je betaalbare en stijlvolle meubels. De klanten van IKEA zijn prima bereid om zelf het een en ander in elkaar te zetten in ruil voor die stijlvolle, functionele én betaalbare kast. Wat wil jouw doelgroep? En wat kan jij hen met jouw aanbod, missie en kernwaarden beloven? Welke waarde krijgen zij in ruil voor hun geld, tijd of aandacht?
2. Kernwaarden
‘Vriendschap’ is een van de kernwaarden van Coolblue. Het viel me onlangs op dat onze nieuwe wasmachine werd geleverd door twee jongens die wel vrienden van elkaar leken. We kregen nog een zelfgeschreven kaartje van het duo ook. En poef! Daar was die glimlach weer. Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is dat je kernwaarden kiest en ernaar handelt. De belangrijkste kernwaarden vormen het fundament van je merk. Welke waarden komt jouw doelgroep tegen bij de aankoop of het gebruik van jouw product of dienst?
3. Tone of voice
Welke sfeer wil je creëren door middel van woorden? Voert humor de boventoon of is het voor jouw doelgroep vooral belangrijk dat je begrijpelijke taal gebruikt? De tone of voice bestaat uit een paar kenmerkende woorden, zoals vriendelijk, gedurfd of serieus, die helpen om de juiste snaar te raken bij jouw doelgroep.
4. Visuele identiteit
Tot slot kan je de visuele identiteit gaan inrichten. Het logo, de kleuren, typografie en vormen, maken je merk compleet. Leg het vast in een huisstijlgids en gebruik je huisstijlelementen consistent bij visuele uitingen. Zo gaat je doelgroep je herkennen en wordt je merk niet alleen bekeken maar ook gezien!
Heb je deze onderdelen ingevuld en wil je meer inspiratie? Lees dan deze blog over het archetype model en ontdek wel karakter bij jouw merk past!